Dům v Poděbradech

Máme rádi lidi, kteří se zajímají o své okolí a není jim lhostejné, co se v něm děje. Lidi, kteří jsou ochotni vydat se za hranice svého pohodlí, kteří chtějí investovat do věcí, které nemusí být nutně výdělečné. Lidi, kteří jsou v naší uspěchané společnosti ochotní čekat, nebo jim zcela stačí, když někomu pomohou, nebo udělají radost.

Rodina paní Daniely Domáčkové a jejího manžela vlastní krásnou secesní vilu od architekta Josefa Fialy ve Fügnerově ulici v Poděbradech z roku 1907. Přáli si zároveň mít pasivní dům - dům, který v zimě hřeje a v létě chladí a využívá k tomu co nejméně energie - což se jim nakonec podařilo skvěle propojit.

S paní Domáčkovou jsme se seznámili před pěti lety, kdy byla dokončená rekonstrukce celého objektu a začínalo se řešit vnitřní vybavení. Dům je rozdělen na část soukromou a veřejnou, se sálem na cvičení jógy a kavárnou, která se nachází v přízemí.

Spolupráce začínala pozvolna, když si u nás paní Domáčková objednala několik kusů nábytku a doplňků.  Nakonec jsme vybavovali skoro celou kavárnu a také částečně soukromé obytné prostory.  Spolupracovali jsme jak na hledání nových kusů na zakázku, které se v naší dílně následně renovovaly, tak jsme opravovali nábytek, který paní Domáčková již měla.

Paní Domáčková si nás našla před pěti lety a vlastně s námi prožila několik fází, jak jsme se postupně učili nové postupy a ladili jsme určitá technická řešení, některá jsme objevili i díky ní. 

Kavárna se konečně otevřela v celé své kráse veřejnosti. Pří cestě do Poděbrad nebo přes ně doporučujeme se zastavit v kavárně Laura na skvělé vegetariánské/raw zákusky.

Dokument o pasivních domech NEDEJ SE! na ČT
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1095913550-nedej-se/217562248420002-aktivni-lide-v-pasivnich-domech/titulky?kvalita=ad

foto Dita Havránková