Nové škříňky U-453

Od začátku Nanovo hledáme v české designové historii nadčasové předměty, které reprezentují to nejlepší z československé produkce nábytku a bytových doplňků druhé poloviny 20. století.  

O skříňky ze souboru sektorového nábytku U-450, které navrhl v roce 1958 Jiří Jiroutek je již nyní v České republice a hlavně v zahraničí značný zájem. 
Tento typ nábytku paradoxně nebyl určen pro „vyšší střední třídu“, nebyl to nábytek vyráběný v malých sériích nebo dokonce na zakázku, jak to většinou v případě tohoto obchodovaného „midcentury“ nábytku bývá. Jak sám pan Jiroutek říká, tento sektorový nábytek navrhl s jasným uměleckým výrazem a zároveň vidinou co možná nejlevnější výroby. V divokých letech, které v Československu následovaly po roce 1948, vznikla obrovská poptávka po nábytku. Levnější výroba byla možná díky technické inovaci pana Jiroutka a tím se U-450 stala dostupná pro široké masy. Oblíbenost toho nábytku dokazuje to, že se vyráběl neuvěřitelných 20 let.  Nábytku ze série U-450 vyrobil Interiér Praha mezi léty 1959 a 1979 tisíce kusů.

Když jsme se dozvěděli, že Jiří Jiroutek stále vytváří nové návrhy ve svém pražském bytě, ihned jsme se s ním chtěli setkat a napadlo nás, že bychom mohli obnovit jeho výrobu. Ve spolupráci s panem Jiroutkem jsme znovu vytvořili technickou dokumentaci, která již neexistovala. 

Šuplíky skříňky U-453 mají typicky tvarovanou černou lakovanou úchytku a dno šuplíků jsme nahradili bukovým masivem namísto překližky. Konstrukci původně vyráběnou z podýhované dřevotřísky vyrábíme ze smrkového masivu s bukovou dýhou. 
Kromě těchto konstrukčních úprav jsme do návrhu nezasahovali a vše nechali tak, jak to před 60 lety Jiří Jiroutek navrhl.