Druhé místo na letošním Designbloku!

Po čtyřech letech jsme se vrátili na Designblok, a to s funkcionalistickým trumfem – reedicí ikonických křesel T2407, která si v roce 1983 vybral Karel Prager pro interiér Nové scény Národního divadla. Limitovaná edice přesných replik, kterou jsme vyrobili spolu s autorem křesel Viliamem Chlebem, nám vynesla druhé místo v kategorii Nejlepší nábytek v Cenách Designbloku 2022.

NNV_DB22_web001

Vyvolené křeslo samotného Karla Pragera

Když Karel Prager navrhl Novou scénu a hledal pro ni vhodný nábytek, zaujalo ho křeslo s označením T2407, které navrhl slovenský designér Viliam Chlebo v roce 1979. Společně design již existujícího produktu lehce upravili a nechali exkluzivně pro budovu Národního divadla vyrobit 250 kusů. Do dnešního dne se jich dochovalo jen pár, a tak jsme věnovali dva roky práce výrobě věrné reedice.

Křeslo T2407 Viliam Chlebo a Karel Prager
Repliky křesel T2407 na Nové scéně Národního divadla. Foto: Dita Havránková


Kostra křesla je vyrobena z chromovaných trubek a sedák a opěrák z italské kůže jsou vyrobeny na zakázku v české čalounické dílně. Při výrobě křesel byla zachována nejvyšší kvalita řemeslného zpracování, aby sloužily jako důstojný odkaz designérova díla.

Expozice Nanovo Designblok 2022Vstup do prezentace Nanovo na Designbloku 2022. Foto: Dita Havránková

Po čtyřiceti letech znovu na scéně

Na Designbloku jsme křesla odprezentovali v jejich přirozeném prostředí: Instalaci s názvem Nanovo: Na Scénu! pro nás vytvořili studenti UMPRUM z ateliéru designu nábytku a interiéru a z ateliéru architektury. Inspirovali se barevností Nové scény, pro kterou je typický odstín zeleného kubánského serpentinitu (zelený mramor), a prostorem jeviště.

 

Studenti UMPRUM a křeslo T2407Studenti UMPRUM a autoři instalace na Designbloku: Daniela Dvornická, Klára Opravilová, Sára Svobodová a Matěj Peterka. Foto: Dita Havránková


Design, který nezestárnul


Křeslo T2407 začalo sbírat ocenění brzy po svém uvedení. V roce 1980 za něj Viliam Chlebo získal Zlatou medaili za design na výstavě spotřebního zboží v Brně i nejvýznamnější designové ocenění v Československu – Vynikající výrobek roku. 


Druhé místo v Cenách Designbloku 2022 potvrzuje, že design křesla T2407 ani o rok nezestárnul a rozhodnutí vrátit ho do hry bylo správné.

Plakát na scénu, Matěj Peterka, Nanovo, křeslo T2407Plakát k instalaci na Designbloku 2022, Matěj Peterka