Jindřich Halabala ve Vile Volman

Kuchyňská kredenc, Sekretář J-105 od Jindřicha Halabaly ve Vile Volman. fotografie Dita Havránková

Známý designér Jindřich Halabala zkultivoval díky kvalitním produktům za dostupnou cenu tisíce domácností po celém Československu a proslavil zdejší design daleko za hranicemi naší republiky. 

Po loňském úspěšném projektu Vily Volman a NANOVO jsme se rozhodli pokračovat a navazujeme na tuto výstavu unikátních modelů od Jindřicha Halabaly dalšími neméně vzácnými kusy. 

Výstava Halabala ve Vile Volman v Čelákovicích potrvá od 26. 3. do 30. 6. 2024.

Ze zahájení výstavy ve Vile Volman. Fotografie Dita Havránková

Zahájení výstavu proběhlo 26. 3. 2024 dopolední kávou a komentovanou prohlídkou ve Vile Volman společně s představením vystavených kusů nábytku.

Kurátorka Vily Volman Zuzana Kadlečková a majitel Nanovo Adam Karásek na pohovce Modela. Fotografie Dita Havránková

Seznam vystaveného nábytku

Všechen vystavený nábytek byl vyroben mezi lety 1930-1940 podle návrhu Jindřicha Halabaly pro Uměleckoprůmyslové závody.

Sekretář J-105 

Sekretář J-105 Fotografie Dita Havránková

Sekretář navrhl Jindřich Halabala v roce 1946 pro Uměleckoprůmyslové závody,  je zhotoven z masivu a dýhován ořechovou dýhou. Pod vrchní deskou se nachází vitrína, šuplíky a ve spodní části dvě velké uzamykatelné skříňky. Sekretář prošel kompletní renovací v naší dílně s použitím přírodních olejů a vosků.

 

Sekretář J-105

Sekretář J-105. Fotografie Dita Havránková

Sekretář navrhl Jindřich Halabala v roce 1946 pro Uměleckoprůmyslové závody,  je zhotoven z masivu a dýhován ořechovou dýhou. Vrchní část je rozdělena do dvou částí. Uzamykatelného baru, který má uvnitř dva šuplíky a prosklené vitríny. Spodní uzamykatelná část je rozdělena vodorovně jednou policí. Sekretář prošel kompletní renovací v naší dílně s použitím přírodních olejů a vosků.

 

Pohovka Modela 

Sekretář J-105, Podlahová lampa a pohovka Modela od Jindřicha Halabaly. Fotografie Dita Havránková

Dřevěná pohovka Modela z třicátých let navžená Jindřichem Halabalou pro Uměleckoprůmyslové závody. Tato pohovka byla jednou z nejoblíbenějších, které UP závody ve své době vyráběly.
Je vyrobena z masivního dubového dřeva, které je v některých částech ohýbáno speciální technologií. Područky je možné sklopit do čtyř poloh a tím umožňují rozložení pro odpočinek. Celá pohovka je kompletně zrenovovaná včetně rozkládacího systému a nového čalounění do zelené látky.

 

Židle vycházející z modelu H–59

Jídelní židle fotografie Dita Havránková

Dřevěná jídelní židle ze čtyřicátých let byla navržena Jindřichem Halabalou pro Uměleckoprůmyslové závody. Sedák i opěrák jsou vyrobeny z bukové překližky dýhované ořechovou dýhou. Všechny židle prošly kompletní renovací v naší dílně s matnou syntetickou úpravou. 

 

Podlahová lampa

Podlahová lampa a pohovka Modela od Jindřicha Halabaly. Fotografie Dita Havránková

Podlahová lampa vychází z návrhu lampy H-144 od Jindřicha Halabaly. Disponuje chromovým podstavcem a trubkovou konstrukcí, na jejímž konci je usazeno stínidlo. Trubková konstrukce lampy je polohovatelná až do výšky 180 cm. Celá lampa byla důkladně vyčištěna v naší dílně a bylo dosazeno nové stínidlo z pergamenu.

 

Podlahová lampa

Podlahová lampa. Fotografie Dita Havránková

Podlahová lampa vychází z návrhu od Jindřicha Halabaly. Lampa disponuje dřevěným podstavcem a trubkovou konstrukcí, na jejímž konci je usazeno stínidlo. Celá lampa prošla kompletní renovací v naší dílně a bylo dosazeno nové skleněné stínidlo. 

 

Renovace starého nábytku pod taktovkou Nanovo

Studio Nanovo, které renovuje a prodává československý design 20. století, stojí za renovací všech kusů nábytku vystavených na výstavě Halabala 2024. Právě vliv funkcionalismu na Halabalův nábytek nasměroval Nanovo k Volmanově vile, která se ukázala jako dokonalé místo pro prezentaci jejich renovátorských prací. Nejedná se přitom o první spolupráci s Volmanovou vilou – Nanovo pomohlo majitelům vily vybavit velkou část interiéru dobovým nábytkem a v loňském roce uspořádalo obdobnou výstavu s nábytkem od designéra Jindřicha Halabaly.

Další vybavení Vily Volman od Nanovo. Fotografie Dita Havránková

 

Jindřich Halabala

(24. 5. 1903 – 18. 11. 1978)

V rodinné firmě se naučil truhlářskému řemeslu a po škole pro zpracování dřeva ve Valašském Meziříčí vystudoval Uměleckoprůmyslovou školu v Praze. Nejvýznamnější období designérovy tvorby je spjato s jeho působením v UP závodech, kam nastoupil v roce 1928. Díky optimální kombinaci vysoké kvality produktů a sériové výroby se nábytek z UP závodů dostal téměř do každé československé domácnosti.  

Halabala propojoval vliv Bauhausu a funkcionalismu se stylem art deco a zručností československých truhlářů. Dodnes je jeho práce zárukou kvality.

Jindřich Halabala s kávou

Více o práci Jindřicha Halabaly pro UP závody se dozvíte v našem článku o loňské výstavě ve Vile Volman. Nebo si přečtěte článek o dvou osobnostech, kteří pozvedly kvalitu československého bydlení, Jindřichu Halabalovi a Janu Vaňkovi. 

Halabala ve Vile Volman

26. 3. - 30. 6. 2024

Vila Volman, Stankovského 1200/46, Čelákovice