Legenda českého designu Jiří Jiroutek a jeho skříňky U-450

Na konci ledna to bude 96 let, kdy se v Pardubicích narodil Jiří Jiroutek. Český designér nábytku. který pracoval dlouhá léta pro Interiér Praha, kde navrhl slavné skříňky U-450 a potkal se i s Jindřichem Halabalou.

Tři roky pracoval jako konstruktér ve Švédsku pro firmu IKEA, kam si ho vybral přímo zakladatel Ingvare Kamprad při své návštěvě v Československu. V roce 1992 si Jiří Jiroutek založil vlastní Ateliér Jiroutek, který se soustředil primárně na interiéry bank a pojišťoven. 


Skříňka U-458 v interiéru. Fotografie Dita Havránková

Více o životě Jiřího Jiroutka, legendy českého designu, si můžete přečíst v tomto článku na našem webu.

Jiří Jiroutek ve svém bytě. Fotografie Dita Havránková

 

Spolupráce s Nanovo

V roce 2018 se zakladatelé Nanovo potkali s panem Jiřím Jiroutkem osobně a tím začala dlouholetá spolupráce a přátelství.


Adam Karásek, zakladatel Nanovo a Jiří Jiroutek. Fotografie Dita Havránková

Pan Jiroutek se dožil úctyhodných 95 let a nás samozřejmě zajímalo, jak to dělá, že je stále tak fit, jak po fyzické, tak po mentální stránce. Při jednom setkání se prořekl a prozradil nám svůj recept na dlouhověkost. Říkal: "Zásadní jsou pánové tři věci, a to černý bez, domácí med a plzeňské pivo. To je zaručený recept na to, jak tady vydržet do 90 let. "


Oslava 93 narozenin Jiřího Jiroutka.

Pan Jiroutek byl do posledních chvil svého života plný elánu. Každý den “usedal k prknu”, jak sám říkal a navrhoval nový nábytek. Opustil nás minulý rok v květnu ve věku 95 let.

 

Skříňka U-452  v interiéru. Fotografie Dita Havránková

Skříňka U-453, kterou navrhl Jiří Jiroutek. Fotografie Dita Havránková


Skříňka U-460. Fotografie Dita Havránková

V rámci výročí narození pana Jiroutka poběží do 5. 2. 2024 sleva 20% na všechny skříňky ze série U-450.

Celou nabídku si můžete prohlédnout zde. 

 

Rozhovor pro Český rozhlas

Před rokem nás poprosila Jana Davidová Kracíková o kontakt na pana Jiroutka, aby s ním nahrála pro radio Vltava rozhovor. Vzniklo z toho krásné povídání, které si můžete poslechnout na stránkách Českého rozhlasu.