Jak jsme oslavili deset let

Už deset let objevujeme originální nábytek a doplňky, restaurujeme je a zpřístupňujeme široké veřejnosti. V posledních letech jsme navíc začali vyrábět repliky předmětů, které by neměly zmizet v propadlišti dějin. Znovuzrození tří ikon československého designu jsme si nadělili ke kulatým narozeninám a všechny jsme pokřtili ve fantastické Winternitzově vile.

Nanovo narozeniny, Winternitzova vilaOslava 10 let Nanovo ve Winternitzově vile, Fotografie Dita Havránková

Designová oslava snů

Na oslavě jsme chtěli mít pohromadě vše, co máme rádi. A tak jsme do slavné funkcionalistické vily architekta Adolfa Loose přivezli nadčasový design, pozvali jsme jeho autory a oslovili jsme vás – naše věrné zákazníky. Společně jsme pak 27. září 2022 pokřtili tři (staro)nové produkty – křesla Viliama Chlebaskříňky Jiřího Jiroutka a stojací lampu ÚLUV. 

  Aleš Najbrt, Zuzana Lednická, křest lampy ÚLUVKřest lampy ÚLUV se Zuzanou Lednickou a Alešem Najbrtem, fotografie Dita Havránková


Křesla z Nové scény Národního divadla

Křeslo T2407 slovenského designéra Viliama Chleba zaujalo v roce 1980 architekta Karla Pragera natolik, že se rozhodl jej použít v prestižním interiéru brutalistní Nové scény Národního divadla v Praze. Společně upravili čalounění původního křesla, navrženého o rok dříve, z plátěného na kožené. Křeslo T2407 bylo v roce 1980 oceněno Zlatou medailí za design na výstavě spotřebního zboží v Brně a získalo ocenění Vynikající výrobek roku na veletrhu v Praze.

Křesla T2407, Viliam Chlebo a Karel PragerKřest křesel T2407 s Viliamem Chlebem a Doc. ing. arch. Radomírou Sedlákovou, CSc., fotografie Dita Havránková


Kostra křesla je vyrobena z chromovaných trubek a sedák a opěrák z italské kůže jsme nechali vyrobit na zakázku v české čalounické dílně. Při výrobě křesel v zelené a hnědé barvě byla zachována nejvyšší kvalita řemeslného zpracování. Na replikách jsme pracovali dva roky přímo s designérem Viliamem Chlebem. V rámci oslav 10 let křeslo ve Winternitzově vile pokřtil sám autor společně s Doc. ing. arch. Radomírou Sedlákovou, CSc.


Týden po narozeninové oslavě jsme za repliku křesla vyhráli druhé místo na Designbloku 2022 v kategorii Nejlepší nábytek.

Limitovaná edice testovací série skříněk U-450 Jiřího Jiroutka

Legendární sérii nábytku Universal navrhl v roce 1958 designér Jiří Jiroutek pro československý národní podnik Interiér Praha. Testovací série atypických skříněk U-453 a U-452 byla ve výrobě, oproti autorovým známějším skříňkám, pouze po dobu dvou let. Komody proto vznikly jen v několika kusech a jejich existence byla málem zapomenuta.

Atyp skříňky Jiroutek U-453 a U-452Limitovaná edice atypických skříněk Jiroutek U-452 a U-453, fotografie Dita Havránková

Skříňky jsme vyrobili v úzké spolupráci s návrhářem Jiřím Jiroutkem kompletně ručně v České republice. Komody jsou vyrobeny ze smrkového masivu s dubovou dýhou s polomatným lakem. Reedici na oslavě pokřtila Ivana Veselková. 

Nová reedice ikonické lampy ÚLUV

Podlahová lampa z šedesátých let byla vyrobená podnikem ÚLUV (Ústředí lidové umělecké výroby), který vznikl v roce 1948 sdružením několika značek včetně známé Krásné jizby. Nechtěli jsme se smířit s jejím zánikem a vyrobili jsme limitovanou reedici 10 kusů.

Lampa ÚLUVPodlahová lampa ÚLUV, fotografie Dita Havránková

Lampa je kompletně ručně vyrobena v České republice z třešňového dřeva a foukaného skla. Skládá se z dřevěné trojnožky, ve které je zabudovaný závit pro žárovku, a ze stínidla oválného tvaru, jehož mléčné sklo vytváří příjemně rozptýlené světlo. Lampu ve Winternitzově vile pokřtili Zuzana Lednická a Aleš Najbrt z grafického studia Najbrt. 

Zase za deset let!

Děkujeme všem, kdo se zúčastnili naší oslavy designu, a věříme, že se za deset let sejdeme ve stejném počtu, v místě s podobným geniem loci a na kontě budeme mít záchranu mnoha dalších produktů, které dělají čest československému designu. Chcete-li, vraťte se do atmosféry narozeninové oslavy skrz minutové video.

NNV_narozeniny_WinternitzovaVila_web053NNV_narozeniny_WinternitzovaVila_web020NNV_narozeniny_WinternitzovaVila_web035NNV_narozeniny_WinternitzovaVila_web045NNV_narozeniny_WinternitzovaVila_web027NNV_narozeniny_WinternitzovaVila_web058NNV_narozeniny_WinternitzovaVila_web057NNV_narozeniny_WinternitzovaVila_web056NNV_narozeniny_WinternitzovaVila_web062