Jak se nám podařilo vyrobit lampu ÚLUV


Podlahová lampa ze šedesátých let, kterou vyráběl podnik ÚLUV, je naším oblíbeným designovým kusem. Protože sehnat ji je dnes velmi složité, je jasné, že za pár let to bude úplně nemožné. Rozhodli jsme se proto, že ji pro vás znovu vyrobíme, a to v reedici deseti přesných replik. To jsme však nevěděli, jak náročný to bude úkol.

Konec řemesla v Čechách?

Abychom měli z čeho vycházet, půjčili jsme si existující produkt od jednoho ze svých zákazníků a nakreslili podle něj návrh. Předpokládali jsme, že sehnat dřevo soustružníka nebude takový problém, ale nakonec jsme museli dřevěnou trojnožku vyrobit sami přímo v Nanovo dílně. Skleněné stínidlo pak vyfoukali skláři na severu Čech. 

Lampa ÚLUVPodlahová lampa ÚLUV, fotografie Dita Havránková


Deset přesných replik ikonické lampy

Podlahová lampa, kompletně vyrobená v České republice, se skládá ze dvou částí: Z trojnožky z třešňového dřeva, ve které je zabudovaný závit pro žárovku, a ze stínidla oválného tvaru, jehož mléčné sklo vytváří příjemně rozptýlené světlo. Lampu, která má identické proporce i velikost jako originál, pokřtili Zuzana Lednická a Aleš Najbrt z grafického studia Najbrt u příležitosti oslavy našich desátých narozenin.

Křest lampy ÚLUV, Zuzana Lednická a Aleš NajbrtKřest podlahové lampy ÚLUV u příležitosti oslav 10 let Nanovo ve Winternitzově vile, fotografie Dita Havránková

Příběh ÚLUV (Ústředí lidové umělecké výroby)

Podlahová lampa byla původně vyrobená podnikem ÚLUV, který vznikl v roce 1948 sdružením několika značek. Poté, co ve stejném roce došlo k zestátnění velkých firem a k likvidaci malých dílen a podnikatelů, stal se podnik záchrannou sítí pro československé řemeslníky.

Díky ÚLUV našli tvůrci v oblasti textilu, nábytku, keramiky, oděvu nebo bytových doplňků odbyt v dílnách po celé zemi. Podnik po celém Československu rozšířil také prodejny Krásná jizba, které se staly na dlouhá léta centrem moderního designu. O ÚLUV a dalších podnicích, které zvedaly úroveň tuzemského designu, se dozvíte víc v našem článku o Janu Vaňkovi, Jindřichu Halabalovi a jejich vlivu na československé bydlení.

NNV_lampa_web001
 
NNV_lampa_web002