Naplněný život Jiřího Jiroutka

Autor nejslavnějších československých skříněk slaví 95. narozeniny

NNV_JiriJiroutek_fb_018Zavřete oči a představte si komodu v bruselském stylu. Většina z vás si pravděpodobně vybaví některou z podélných skříněk s pastelovými dvířky či zásuvkami, které stojí na úzkých šikmých nožkách ze světlého dřeva. Nezapomenutelný design, který dodnes milují lidé u nás i v zahraničí, navrhl v roce 1958 Jiří Jiroutek.

Oslavte narozeniny pana Jiroutka s 20% slevou

Na všechny skříňky ze série U-450 (renovované i nové) máte slevu 20 % až do 28. 2. 2023.

interier_praha-sada_U450-4Série skříněk U-450 z katalogu Interiér Praha

Zrozen k navrhování nábytku

Od hraní v hoblinách k Interiéru Praha

Jiří Jiroutek se narodil 30. ledna 1928 v Pardubicích. Jeho strýc měl strojní truhlářství, do kterého si budoucí designér chodil jako malý kluk hrát a později v něm začal i pomáhat. V patnácti letech nastoupil na střední průmyslovou školu v Chrudimi, ale během studií byl na dva roky totálně nasazený v chemické továrně. Po válce školu dokončil a v roce 1947 získal své první zaměstnání ve společnosti Michalík, která vyráběla luxusní nábytek. Odešel na dva roky na vojnu a když se vrátil, z původní firmy byl nový podnik Interiér Praha. Tak začala slavná kariéra Jiřího Jiroutka v národním podniku, při které si ještě doplnil vzdělání nástavbou na Uměleckoprůmyslové škole v Praze na Žižkově.


Pro podnik Interiér Praha Jiří Jiroutek navrhl v roce 1953 vůbec první sektorovou kuchyni. Měla dva dřezy a každý, kdo si tento praktický „vynález“ vyzkoušel, ji chtěl mít doma. O pět let později se pak v Jiroutkově hlavě zrodila řada nábytku Universal (U-450), která překonala všechna očekávání a vyráběla se následujících dvacet letinterier_praha_kuchyn I-zavod_Zlonice(1956)Sektorová kuchyně se dvěma dřezy

IMG_3081Skříňky ze série U-450 v interiéru

IKEA, drzost a slivovice

V roce 1968 se Jiří Jiroutek potkal s Ingvarem Kampradem, zakladatelem švédské firmy IKEA. Kamprad přijel do Československa s úmyslem vyrábět tu nábytek pro svoji firmu a Jiří Jiroutek byl mezi odborníky, kteří posuzovali dovezené technické nákresy. Aniž by věděl, s kým mluví, zkritizoval Jiroutek jejich kvalitu a pronesl, že na základě takové práce nelze nic pořádného vyrobit. Ingvar Kamprad odjel bez touhy ve spolupráci pokračovat, ale za pár měsíců se vrátil a vyžádal si přímo Jiřího Jiroutka osobněProzákaznické uvažování zkombinované s odvahou a technickými dovednostmi ho učarovaly natolik, že Jiroutkovi nabídl pozici ve své společnosti.


Tři roky pak Jiří Jiroutek ve Švédsku pracoval jako konstruktér a podle jeho technických nákresů se vyráběly prototypy. S nadsázkou vzpomíná, jak mu k udržení místa pomohla česká slivovice. Dostal podmínku naučit se švédsky a učitel švédštiny, kterého si najal, si místo peněz říkal o lahve moravské pálenky.NNV_JiriJiroutek_fb_024Foto z archivu Jiřího Jiroutka


Sám designér připomíná význam své střední školy, kde se naučil návrhy kreslit, a poté také zrealizovat. Později tuto schopnost uplatnil ve všech svých zaměstnáních, ať už šlo o zjednodušení výroby nábytku pro Interiér Praha, nebo právě o pozici v IKEA, kde pomáhal návrhářům převádět jejich vize do praxe.

NNV_JiriJiroutek_fb_021
Jiří Jiroutek v roce 2018. Foto: Dita Havránková

Nedobrovolný návrat domů

Jak už to v historii naší země bývá, ani v příběhu Jiřího Jiroutka nechybí citelný zářez komunistického režimu. Když designér přijel do Československa navštívit rodinu, přivezl spoustu dárků a měl nové auto. Zapracovala lidská závist a Jiroutek nedostal další povolení k práci ve Švédsku. Následoval tvrdý návrat do Prahy, kde nebyl puštěn k navrhování, ale živil se jako úředník a prodavač nábytku.


Byla to pravděpodobně osobnost Ingvara Kamprada, která Jiroutkovi pomohla získat po několika letech lepší místo. Nastoupil do oddělení zahraničního obchodu podniku Ligna, začal vytvářet vlastní návrhy pro celou Evropu, organizoval světové výstavy československého nábytku a měl za úkol technicky upravovat návrhy designérů ze zahraničí.

Život ve svobodě

V roce 1992 si Jiří Jiroutek založil vlastní Ateliér Jiroutek, který se soustředil primárně na interiéry bank a pojišťoven. Ateliér uzavřel v roce 2004, ale dodnes každý den navrhuje nábytek na svém rýsovacímu prkně s plyšovým maskotem. NNV_JiriJiroutek_fb_002Plyšová opička na rýsovacím prkně Jiřího Jiroutka. Foto: Dita Havránková  

Číslo U-450 žije

Jeden designér, miliony domácností

sérii nábytku U-450 Jiří Jiroutek propojil bruselský styl (československý směr, po kterém prahnul po Expu 58 celý designový svět) a dostupnost – designér dokázal snížit náklady tak, aby se nábytek mohl vyrábět v masovém množství a aby mohl být prodáván za přijatelnou cenu. Skříňky se navíc vyznačovaly skladností, vyráběly se z lehčího dřeva a hodily se do jakékoliv místnosti. Za dvacet let se slavného nábytku vyrobilo několik milionů kusů.  

NNV_UPujcovny_web003Jiroutkův design v moderním interiéru v Praze. Foto: Dita Havránková 

Beroun_Jana_005Jiroutkův design v moderním interiéru v Berouně. Foto: Dita Havránková

Oslavte narozeniny pana Jiroutka s 20% slevou

Na všechny skříňky ze série U-450 (renovované i nové) máte slevu 20 % až do 28. 2. 2023.

 
Obnova výroby po šedesáti letech ve studiu Nanovo

Kdykoliv se nám v Nanovo podařilo získat a následně renovovat některou ze skříněk, neohřála se na našem e-shopu dlouho. Neustále se po nich shánějí zákazníci u nás i v zahraničí a v posledních letech se dokonce zdá, že zájem lehce stoupá. V roce 2018, šedesát let od prvního návrhu, jsme tak učinili zásadní rozhodnutí – kontaktovali jsme pana Jiroutka s nápadem, že výrobu ikonických skříněk obnovíme. Podepsali jsme smlouvu a již několik let tak máme výhradní právo vyrábět novou verzi řady U-450.

NNV_Jiroutek_komodypromo_007Obnovenou výrobu nábytkové řady U-450 jsme zahájili v roce 2018. Foto: Dita Havránková


Pan Jiroutek s námi konzultoval každý detail a nové skříňky přesně kopírují jeho původní návrh, pouze jsme vyměnili materiál zásuvek – místo překližky jsou z bukového masivu. Obnovu výroby jsme slavnostně pokřtili na Designbloku 2018.

NNV_Jiroutek_komody_003Jiří Jiroutek při kontrole produktu. Foto: Dita Havránková

NNV_Jiroutek_komody_013Foto: Dita Havránková


Klasika nám nestačila: Zrod skříňky ATYP

V roce 2022 jsme navíc přidali novinku – přesné repliky dvou skříněk ze zapomenuté testovací série z roku 1958. Narozdíl od nejznámějších modelů se tyto atypické skříňky vyráběly pouze dva roky – odtud pojmenování ATYP. Skříňky jsou oproti ostatním modelům ze série U-450 o něco menší a stojí na vyšších nohách.IMG_6747Atyp skříňky U-452 a U-453 ve výrobě

Série U-450 po více než šedesáti letech stále oslovuje milovníky designu všech generací a reprezentuje československou tvorbu v tom nejlepším světle. Pro nás má tato řada nábytku ještě jeden osobní rozměr: Jsou to právě tyto skříňky, se kterými jsme odstartovali novou éru Nanovo, kdy jsme k renovacím a prodeji přidali výrobu nábytku, svítidel a doplňků podle původních návrhů z druhé poloviny 20. století.


Panu Jiroutkovi přejeme hodně zdraví a mnoho dalších kreativních dní a děkujeme za nekonečnou inspiraci. 

NNV_JiriJiroutek_fb_020NNV_JiriJiroutek_fb_023NNV_UPujcovny_web008Byt_Dusni_web_001